Hoe lang is een kat zwanger? Alles wat je moet weten over de zwangerschap van katten (2024)

Hoe lang is een kat zwanger? Alles wat je moet weten over de zwangerschap van katten (1)

Heb je een poes die zwanger is? Of denk je erover na om een nestje te gaan nemen met je kat? Dan heb je waarschijnlijk een aantal vragen rondom de zwangerschap van je kat. Hoe lang is een kat bijvoorbeeld zwanger? En welke verschillende fasen doorloopt je kat tijdens de zwangerschap? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over de zwangerschap van je kat.

Vanaf wanneer kan een kat zwanger worden?

Het moment waarop een kat vruchtbaar wordt, kan variëren afhankelijk van factoren zoals ras en gewicht. Meestal kunnen katten vanaf ongeveer vier of vijf maanden al drachtig worden, maar dit kan uitlopen tot de twaalfde maand.

Een teken dat een kat klaar is om te paren, is vanaf het moment dat ze voor het eerst krols zijn. Je kunt een krolse kat herkennen aan dat de kat veel geluid maakt, veel rolt en overal geur wil verspreiden. Vanaf de eerste keer dat je kat krols is, wordt je kat dit iedere twee tot drie weken. Wat betekent dat ze dan bevrucht kunnen worden. Het is voor een kat mogelijk om tot drie keer per jaar drachtig te zijn.

Hoe lang is een kat zwanger?

De zwangerschap van een kat duurt gemiddeld 9 weken, oftewel 63 dagen. De bevalling kan plaatsvinden tussen dag 58 en 67, dit kan variëren per kat.

De duur en verschillende fasen van de zwangerschap van een kat

De zwangerschap van een kat kent drie verschillende stadia, die te vergelijken zijn met de trimesters van een menselijke zwangerschap. We zullen elk van deze fasen met je doornemen.

Fase 1: bevruchting en vroege zwangerschap (0-3 weken)

In de eerste weken van de zwangerschap gebeurt er veel in het lichaam van je kat. Na de bevruchting worden op dag 6 de bevruchte eitjes overgebracht naar de baarmoeder. Rond dag 12 vestigen deze eitjes in de baarmoederwand en beginnen zich te ontwikkelen tot embryo’s.

Rond dag 15 hebben de embryo’s aansluiting gevonden op de bloedsomloop van de kat, waardoor ze voedingsstoffen en zuurstof kunnen ontvangen. Tegen het eind van deze fase, rond dag 21, zijn de embryo’s zichtbaar op de echo.

Symptomen in fase 1

In deze vroege fase zijn er vaak nog geen zichtbare symptomen bij je kat, hoewel je mogelijk een lichte gedragsverandering zoals verhoogde eetlust of lichte vermoeidheid kunt opmerken. Het is belangrijk om bij vermoeden van een zwangerschap je kat evenwichtige voeding te geven en stress zoveel mogelijk te verminderen.

Fase 2: middelste periode van de zwangerschap (4-6 weken)

In de middelste periode van de zwangerschap, tussen week 4 en 6, beginnen de embryo’s significant te groeien en ontwikkelen ze zich verder. Tegen dag 28 (week 4) zijn de embryo’s ongeveer 3 tot 4 centimeter groot. Rond dag 38 ontwikkelen de embryo’s zenuwen, zintuigen en spieren.

Symptomen in fase 2

Gedurende de tweede fase kun je duidelijke gedragsveranderingen bij je kat opmerken. Ze zal meer rust opzoeken en kan zwaarder worden. Het is belangrijk om je kat voedingsrijke voeding te geven die genoeg calorieën bevat om de groei van de embryo’s te ondersteunen. Plan ook regelmatige controles bij de dierenarts om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt.

Fase 3: voorbereiding op de bevalling

In de laatste fase van de zwangerschap, de voorbereidingsfase op de bevalling, gebeurt er veel om de komst van de kitten voor te bereiden.

Rond dag 50 zijn de kittens ongeveer 7 centimeter groot en beginnen ze een vacht te ontwikkelen. Tegen dag 63 zijn de kittens (in de meeste gevallen) klaar voor de bevalling!

Symptomen in fase 3

In deze periode zal de buik van je kat aanzienlijk opgezwollen zijn en kan ze rustelozer worden, op zoek naar een veilige en comfortabele plek om te bevallen. Daarnaast kan ze aanhankelijker zijn en minder eetlust hebben.

Het is belangrijk om je kat goed in de gaten te houden. Let op rusteloosheid, frequent likken aan de geslachtsdelen, tepels veranderen van kleur (rodere kleur) of melk uit de tepels, dit kan tekenen zijn dat de bevalling gaat beginnen.

De bevalling van je kat

Katten hebben de neiging om zich terug te trekken tijdens de bevalling, ze willen graag alleen gelaten worden. De bevalling kent vervolgens wederom drie fasen:

1. De voorbereidingsfase

In de voorbereidingsfase bereidt de kat zich voor op de komst van haar kittens. Ze kan onrustig zijn, rondwandelen en haar vulva likken.

2. De ontsluitingsfase

In de ontsluitingsfase begint je kat weeën te krijgen, die meestal 12 tot 24 uur voor de geboorte beginnen. Haar lichaamstemperatuur daalt, de baarmoedermond wordt opgerekt, en ze eet minder of helemaal niet. Het kan ook zijn dat de ademhaling versnelt.

3. De uitdrijvingsfase

In de uitdrijvingsfase begint je kat met persen. Ze kan liggen, hurken, staan en de staart omhoog doen om meer ruimte in de bekkenholte te krijgen. Het kan zijn dat ze hier bij begint te kreunen.

Als eigenaar is het belangrijk om rustig en geduldig te blijven. Observeer je kat goed en raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.

Renske van den Berg

Algemeen directeur & productontwikkeling

Hoe lang is een kat zwanger? Alles wat je moet weten over de zwangerschap van katten (2024)
Top Articles
Mega Charizard X Vs. Y: Which Pokémon Is Better & Why
Why are there riots in the UK and where are they taking place?
My Arkansas Copa
It's Official: Sabrina Carpenter's Bangs Are Taking Over TikTok
Couchtuner The Office
Valley Fair Tickets Costco
My Vidant Chart
Locate Td Bank Near Me
Find your energy supplier
Shariraye Update
How Much Is Tj Maxx Starting Pay
Truck Toppers For Sale Craigslist
Classic Lotto Payout Calculator
The Largest Banks - ​​How to Transfer Money With Only Card Number and CVV (2024)
Blackwolf Run Pro Shop
Invert Clipping Mask Illustrator
Spider-Man: Across The Spider-Verse Showtimes Near Marcus Bay Park Cinema
Csi Tv Series Wiki
Watch The Lovely Bones Online Free 123Movies
Arre St Wv Srj
Glenda Mitchell Law Firm: Law Firm Profile
THE FINALS Best Settings and Options Guide
Sadie Sink Reveals She Struggles With Imposter Syndrome
Craiglist.nj
The Boogeyman (Film, 2023) - MovieMeter.nl
Restaurants In Shelby Montana
130Nm In Ft Lbs
TJ Maxx‘s Top 12 Competitors: An Expert Analysis - Marketing Scoop
Lawrence Ks Police Scanner
2487872771
Rogold Extension
Bursar.okstate.edu
Kagtwt
Netherforged Lavaproof Boots
El agente nocturno, actores y personajes: quién es quién en la serie de Netflix The Night Agent | MAG | EL COMERCIO PERÚ
Despacito Justin Bieber Lyrics
The Mad Merchant Wow
How to Destroy Rule 34
Craigs List Stockton
Lovein Funeral Obits
Barstool Sports Gif
Walmart Pharmacy Hours: What Time Does The Pharmacy Open and Close?
Kent And Pelczar Obituaries
Wolf Of Wallstreet 123 Movies
Joy Taylor Nip Slip
Runescape Death Guard
About us | DELTA Fiber
Is TinyZone TV Safe?
R Detroit Lions
Aaca Not Mine
Buildapc Deals
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated:

Views: 6375

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.